Algemeen
Ik wil een appartement huren, wat moet ik doen?
 • ▪️ Controleer of je voldoet aan de inkomensrichtlijnen.
  ▪️  Zo ja, vul het online inschrijfformulier volledig in, upload de gevraagde documenten en voltooi de inschrijving.
  ▪️ Je ontvangt zo snel mogelijk een e-mail met het bericht of je een woning toegewezen hebt gekregen, en zo ja welke woning. Dit aanbod kun je accepteren of afwijzen.
  ▪️ Wanneer je het aanbod accepteert heb je een optie op de woning en ontvang je een huurovereenkomst om te tekenen.
  ▪️ Nadat de huurovereenkomst is ondertekend kun je starten met de voorbereidingen van de verhuizing!
  ▪️ Circa drie weken voor de sleuteloverdracht krijg je van vb&t verhuurmakelaars bericht over de definitieve ingangsdatum van het huurcontract.
Welke vaste kosten betaal ik naast de huurprijs?

Je betaalt naast je “kale” huur voor je appartement en parkeerplaats maandelijks een voorschot op de servicekosten. Voor een woning € 42,50 per maand, de servicekosten voor de parkeerplaats zijn € 5,- per maand.  Onder servicekosten vallen bijvoorbeeld kosten van elektriciteit ten behoeve van de algemene ruimtes, onderhoud van algemene installaties, liften, binnentuin, schoonmaakkosten, water, telefoonkosten lift, glasverzekering en een aantal gemeentelijke heffingen.

Houd verder ook rekening met de kosten voor privégebruik van water, elektra, stadsverwarming, inboedelverzekering en (gemeentelijke)belastingen.

Wanneer kan ik een modelwoning bekijken?

Zodra het kan organiseren we een Open Huis of bezichtiging op afspraak om de ingerichte modelwoningen te bezichtigen. Via de Nieuwsbrief houden wij je hiervan op de hoogte. Vanzelfsprekend houden we ons aan de door de overheid gevraagde coronaregels. Ben je al ingeschreven voor de Nieuwsbrief?

Wanneer zijn de huurappartementen klaar en zou ik kunnen verhuizen?

Volgens de huidige planning krijgen de huurders in juli 2022 de sleutels van hun woning. Let op! Dit is een prognose.

Kan ik huurtoeslag ontvangen?

Nee, je krijgt geen huurtoeslag voor een huurwoning in de vrije sector. Voor huurtoeslag mag de  kale huurprijs (exclusief servicekosten & kosten voor warmte, water en elektriciteit) niet meer dan €752,33 (2021) per maand bedragen.

Toetsing en inkomen
Aan welke criteria moet ik voldoen?

Om in aanmerking te komen voor een woning is het van belang dat je kunt voldoen aan de inkomensrichtlijnen. Als huurder moet je zelf aan deze richtlijnen voldoen, garantstelling van derden is niet mogelijk. Daarnaast is het belangrijk dat je geen negatieve BKR registratie hebt.

Zodra de verhuur start, kun je het online inschrijfproces starten. Hier wordt gevraagd om gegevens over je inkomen in te vullen. Aan de hand van de documenten die worden opgevraagd, wordt vervolgens gecontroleerd of je aan de inkomenseis voldoet.

Hoeveel inkomen moet ik minimaal hebben om te huren?

Ga uit van de volgende inkomensrichtlijnen:

 • Minimaal bruto maandinkomen (inclusief vakantiegeld en eventuele vaste eindejaarsuitkeringen) van 3,5 x maandhuurprijs
 • – Bij twee gezinsinkomens telt het tweede inkomen voor 100% mee.
 • – Gepensioneerden: optelsom van AOW en eventueel netto pensioen is minimaal gelijk aan 3 x de maandhuurprijs. Eventueel aangevuld met voldoende eigen vermogen om langdurig het tekort op de inkomensrichtlijn aan te kunnen vullen.
 • – Zzp’er, zelfstandig ondernemer of DGA: 
 • > een nettowinst voor belasting aantoonbaar aan de hierboven vermelde inkomensrichtlijn; 
 • > je bent minimaal een volledig boekjaar aan het ondernemen.
 • Wanneer er niet volledig voldaan wordt aan de inkomenseisen, kan er een waarborgsom worden gevraagd.
Kan ik als ondernemer een woning in De Bakermat huren?

Ja hoor! Als ondernemer kun je een woning huren als je minimaal 1 jaar een eigen onderneming hebt en aan de inkomensrichtlijnen voldoet. Er wordt gevraagd om de jaarrekening van een afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant of administratiekantoor. Het resultaat (netto winst voor belasting) wordt gehanteerd als het jaarinkomen. Het gemiddelde van de netto winst uit de bedrijfsvoering over meerdere jaren wordt als bruto inkomen gehanteerd.

Het is goed om te weten dat aan ondernemers een waarborgsom van 3 maanden de kale huur wordt gevraagd bij het sluiten van de huurovereenkomst. De waarborgsom moet voor de sleuteloverdracht in bezit zijn van de verhuurder.

Ik ben oproep-, uitzend- of flexwerker. Telt dit inkomen mee bij de inkomensberekening?

Nee. Als oproepkracht, uitzend- of flexwerker heb je minder zekerheid over je inkomen, je brutoloon kan iedere maand wisselen. Alleen gegarandeerde/vaste inkomsten tellen mee bij het berekenen van de bruto-inkomsten.

Telt een uitkering mee als inkomen en (hoe) wordt deze meegenomen in de berekening?

Je kunt een uitkering, wanneer dit een gegarandeerd/vast 2e inkomen is optellen bij het gezamenlijke bruto-inkomen. 

Wordt overwerk of onregelmatigheidstoeslag meegenomen bij de inkomensberekening?

Nee, deze inkomsten zijn niet gegarandeerd/vast.

Telt de studiefinanciering mee als inkomen?

Nee, studiefinanciering van DUO is een lening en telt daarom niet mee als inkomen.

Kan ik voor mijn studerende kind een appartement huren?

Nee, dit zijn geen studentenwoningen.

Mogen ouders of derden garant staan als er niet kan worden voldaan aan de inkomensrichtlijnen?

Wegens de extra risico’s die een garantstelling met zich meebrengt, is het helaas niet mogelijk om ouders of derden garant te laten staan. Het is van belang dat de huurders zelfstandig de huur kunnen betalen en aan de inkomensrichtlijnen voldoen.

Inschrijven & online verhuur
Moet ik inschrijf- of bemiddelingskosten betalen?

Je hoeft geen inschrijfkosten te betalen en er zijn geen bemiddelingskosten/courtage. Voor (of tijdens) het ondertekenen van de huurovereenkomst dient de eerste maand huur en de eventuele borg te zijn/worden overgemaakt via internetbankieren. Een borg is niet standaard en wordt alleen gevraagd indien je niet (volledig) aan de inkomenseisen voldoet of zelfstandig ondernemer bent.

Waar kan ik het inschrijfformulier vinden? En waar kan ik mijn documenten uploaden?

Bovenaan op de website vind je een button met ‘direct inschrijven’. Je kunt vervolgens een account aanmaken voor ‘mijn omgeving’; een online dossier waarin je veilig jouw gegevens en documenten kunt aanleveren.

 

Welke documenten moet ik uploaden?

Tijdens het inschrijfproces worden er documenten opgevraagd. Dit zijn voornamelijk documenten gerelateerd aan je identiteit en je inkomen. Welke documenten dit precies zijn, hangt dus af van jouw persoonlijke situatie. Tijdens het inschrijfproces krijg je hier meer uitleg over en zie je in jouw persoonlijk dossier welke documenten er worden gevraagd. Lees hier alvast tips & tricks voor het veilig uploaden van je documenten.

Hoe zorg ik er voor dat mijn ID voldoet aan de AVG richtlijnen?

Ter voorkoming van identiteitsfraude, nemen wij geen kopieën van identiteitsbewijzen in behandeling waarop het BSN en de pasfoto nog zichtbaar zijn. Zorg er dus voor dat je BSN en pasfoto niet zichtbaar zijn op de documenten die je uploadt. Je kunt het BSN en je pasfoto afdekken voordat je de kopie maakt, of je kunt de KopieID app van de Rijksoverheid gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je de gevraagde documenten alleen aanlevert via je dossier.

Huren & voorwaarden
Wie mag een appartement in De Bakermat huren en bewonen?

Je kan een appartement huren als je er zelf in gaat wonen én je na de verhuizing inschrijft op het gehuurde adres in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Eindhoven. Een andere belangrijke voorwaarde is dat je over voldoende inkomen beschikt om de huur te kunnen betalen, nu en in de toekomst. Hiervoor gelden inkomensrichtlijnen. Daarnaast is het noodzakelijk dat je geen negatieve BKR-registratie hebt. Onderdeel van de verhuur procedure die wij uitvoeren is een BKR Credit Check, PEP- en/of Sanctietoets.

De huurder(s) met zijn of haar gezin mogen in de woning wonen. Alle gezinsleden worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Eindhoven. Woningdelen is niet toegestaan.  

Wat is de minimale huurtermijn?

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand + 1 maand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan beëindigt de huurovereenkomst op 1 juni.

Welke vaste kosten betaal ik naast de huurprijs?

Je betaalt naast je “kale” huur maandelijks een voorschot op de servicekosten. Denk hierbij aan kosten van elektriciteit ten behoeve van de algemene ruimtes, onderhoud van algemene installaties, liften, binnentuin, schoonmaakkosten, water, telefoonkosten lift, glasverzekering en een aantal gemeentelijke heffingen.  

Houd verder ook rekening met de kosten voor privégebruik van water, elektra, stadsverwarming, inboedelverzekering en (gemeentelijke)belastingen.

Is het schilderen van de kozijnen en wanden toegestaan?

Je mag de binnenkant van de woning naar jouw eigen smaak maken. Dus je mag wanden schilderen of behangen. Het is niet toegestaan om te boren in tegelwerk en vloeren of kozijnen te schilderen. Uiteraard mag je wel boren in de wand of het plafond om iets op te hangen. Houdt er wel rekening dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in de oorspronkelijke staat moet terugbrengen.

Wat voor vloer mag ik leggen?

Een (houten) vloerafwerking of vloerbedekking die geschikt is voor vloerverwarming en een maximale isolatiewaarde van Rc =0,09 heeft. Informeer hiernaar bij uw vloerleverancier. Vul voor je aankoop het “vb&t Vastgoedmanagement formulier voor goedkeuring” in om zeker te zijn dat je een geschikte vloer in je appartement legt.

Huren is slim en luxe! Waarom?

Je weet als huurder waar je aan toe bent. Geen onverwachte lasten, geen financiële risico’s, geen waardevermindering. En het groot onderhoud? Daar heb je geen omkijken naar. Ook reparaties worden voor je geregeld, je hoeft er soms alleen voor thuis te zijn.

Kwaliteit & voorzieningen
Hoe zijn de wanden en plafonds afgewerkt?

De wanden worden opgeleverd met wit vinylbehang en wit sauswerk. Het plafond krijgt spuitwerk. De wand in een separaat toilet krijgt boven de tegels (vanaf 1,35 meter hoog) ook spuitwerk.

Hoe ziet de luxe keuken er uit?

Ieder appartement wordt opgeleverd met een luxe witte strakke keuken met zwart composietstenen aanrechtblad en luxe inbouwapparatuur; een koel- vriescombinatie of koelkast met vriesvak, combimagnetron, inductiekookplaat, recirculatie afzuigkap en vaatwasser. Op de plattegronden zie je de indeling van de keuken per type.

Hoe is de badkamer afgewerkt?

De badkamer is ingericht met een inloopdouche waar nodig voorzien van vaste glazen wand of douchedeuren, wastafel en elektrische designradiator. Boven de wastafel(s) hangt een spiegel en voorbereiding voor verlichting. De Mosa tegels op de vloer zijn antraciet, 30 x 30 cm, in de douchehoek 15 x 15 cm. De tegels op de wand zijn hoogglans wit, 15 x 30 cm. Op de plattegronden zie je de indeling/inrichting per type woning.

Zit er een separate berging bij mijn appartement?

Bij de meeste appartementen wel, bij een aantal niet. Als er een appartement geen separate berging heeft, dan heb je in het appartement zelf, inpandig, een grote berging om spullen in op te bergen. Kijk op de prijslijst bij welk appartement een separate berging aanwezig is, of niet.

Er zijn 9 externe bergingen optioneel te huur voor € 35,- per maand voor huurders van een appartement in gebouw A. Huurders van een appartement type AG van 60 vierkante meter krijgen voorrang omdat bij dit type appartement standaard geen separate berging aanwezig is. De berging heeft alleen zwakstroom voor de verlichting

Hoe wordt de woning verwarmd?

In De Bakermat komt stadsverwarming. Hiervoor sluit de huurder zelf separaat een contract af met de leverancier. De huurappartementen worden verwarmd door vloerverwarming. In de badkamer hangt een elektrische radiator.

Is er een afzuigsysteem aanwezig in de huurwoning?

De huurappartementen in blok A voorzien van een WTW-balansventilatiesysteem met warmte terugwinning, blok B wordt mechanisch geventileerd via roosters in de gevel en een CO2 sensor in de woonkamer.

Hoe energiezuinig zijn de woningen?

De appartementen in nieuwbouwproject De Bakermat zijn gebouwd met aandacht voor duurzaamheid. De woningen zijn uitstekend geïsoleerd en op een deel van het dak liggen zonnepanelen. Stroom die met de panelen wordt opgewekt, wordt direct gebruikt voor de parkeergarage.

Waar kan ik mijn fiets stallen?

In gebouw B komt een fietsenstalling voor bewoners. Tevens komt er een overkapte buiten fietsenstalling achter gebouw B. Je kan je fiets ook in je eigen separate berging stallen.

Waar kan ik mijn auto of motor parkeren?

Je kan optioneel (maar gelimiteerd) bij je appartement één parkeerplaats in de parkeergarage onder het complex huren voor € 75,- per maand. In totaal zijn er 99 parkeerplaatsen voor huurders van een woning. Huurders van een parkeerplaats krijgen een tag om de slagboom te openen om vrij in en uit te rijden. In de parkeergarage zoek je een parkeerplaats. Je krijgt geen vaste parkeerplaats toegewezen. Bij de parkeerplaats staan geen laadpalen om een elektrische auto op te laden. 

Wil je een parkeerplaats huren? Geef dat dan direct aan bij je online inschrijving. 

Zijn er deelauto’s beschikbaar bij De Bakermat?

Ja! In de parkeergarage zijn 9 vaste parkeerplaatsen gereserveerd voor deelauto’s van Amber Mobility voor bewoners. Meer informatie hierover vind je op de website van Amber.